Naturalna witamina c jest idealna na jesienną porę, gdy jest najwięcej możliwości zarażenia się wirusem, czy grypą. Taką witaminę powinni zażywać zarówno dzieci, jak i dorośli. Naturalnie występuje witamina C w owocach takich jak: pomarańcza, cytryna, czy kiwi. Można ją także znaleźć w warzywach: kalafior, brukselka i papryka są bardzo dobrymi nośnikami witaminy C. Warto jest takie warzywa i owoce wprowadzić do swojej diety na okres jesienny. Dzięki temu nasz organizm naturalnie dostaje większą odporność przeciw wirusom i różnym zakażeniom.
Jak jeść warzywa i owoce?
Można warzywa i owoce podawać w różnej formie. Z kalafiora można zrobić zupę, a cytrynę dodać do herbaty. Jest to bardzo dobra forma podania, szczególnie dla najmłodszych domowników. Witamina C wzmacnia także nasz układ krwionośny. Witaminę C, która występuje, naturalnie można także spożywać w formie soków. Są soki naturalnie wyciskane, bez zbędnych ulepszaczy, które będą mogły dostarczać nam potrzebne dla organizmu składniki. Dobrze jest też ugotować warzywa na parze. Jest to kolejny pomysł na zdrowe dostarczenie witaminy C do naszego organizmu. Warto też wspomnieć o kapuście kiszonej, która jest bardzo dobrym, naturalnym nośnikiem witaminy C. Może być ona spożywana jako dodatek do posiłku lub być podana jako główne danie. Pomidor też jest dobrym produktem, w którym występuje witamina C. Można go zjadać bezpośrednio po opłukaniu wodą lub pokroić na kanapce, czy zrobić z niego zupę. Jest dużo możliwości, dzięki którym możemy dostarczać organizmowi potrzebną witaminę w naturalny sposób.
Przeczytaj więcej na SZCZUPŁY